Att flytta utomlands.

När jag var 19 år så bokade jag en biljett till andra sidan jordklotet och tog klivet ut i världen. Personligen hade jag drömt om den möjligheten sen tidig tonår, men visste aldrig riktigt när/var/hur/vad. Och då jag vet att det sitter ett gäng av mini-Matildor där ute som bara längtar efter samma chans vill jag ge er dessa små tips/delmål i ert sökande efter äventyr, något jag själv hade behövt när jag satt i samma sits.

Här kommer de fem tipsen jag har för att ni ska lyckas:

Varför?
The big question; varför vill du flytta? Är det vädret/vännerna/familjen/den psykiska ohälsan som påverkar? Ta fram penna och papper, skriv ned alla anledningar till varför du vill flytta. Stora som små. 
Nu bör du ha en eller flera bra anledning/ar som kommer hjälpa dig på nästa steg.

Vad?
Här kommer nästa fråga: vad vill du göra? Kan du tänka dig jobba/volontära/studera? Alla dessa kräver olika saker, om du ska volontära - hur ska du finansiera det? Skriv ned förslag på vad du kan tänka dig göra.

Vart?
Nu bör du ha en viss aning om varför och vad du vill göra när du kommer fram till ditt nya hemland, men vart är det då? Här kan du använda tidigare listor för att kolla upp vart eventuella jobb/studier finns. Ville du t.ex. fly Sverige för kylan, ja då bör du fundera på vart det är varmt året om. 

Hur? Även kallat "det praktiska". 
Nu kommer vi till den kanske tristaste delen av ditt nya liv, det praktiska. Visum/uppehållstillstånd, försäkringar, vaccinationer, hyra ut din ev. lägenhet. Många fastnar på den här delen, men det går att bota. Tänk på det som ett delmål istället för en tråkig uppgift, du är nu ännu ett steg närmare ditt mål. Spendera dötiden mellan dessa möten/telefonsamtal med att titta på bilder på ditt nya land, lyssna på musik därifrån eller kanske testa en språkapp för att lära dig ditt nya hemspråk. 

Do it!
Nu bör du vara redo för nästa steg: GÖR DET BARA! Jag har varit i samma sits, och vet att det är enkelt att säga åt någon att satsa - men jag vågade och det gör du också! 


Läs också;
Au pair-guiden
Svar på en kommentar om min resa
Guider | |
#1 - - Lina:

Bra info! Själv flyttade jag till Kenya, dock inte som au pair. Men bra tips till de som är nyfikna på utomlandslivet! :D

Svar: Åh vad kul! Vad gjorde du i Kenya då? :)
matilda

#2 - - ISA:

åh åh åh! så bra. tror fasen sista punkten är största hindret för många.. alla dessa "Men tänk oooom..". Nä, just do it ;)

Svar: Det är alltid svårt att ta klivet, förhoppningsvis har man folk som peppar en som jag hade! Men mycket handlar om att lita på sig själv och bara kasta sig ut tror jag! :D
matilda

#3 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Himla bra inlägg! Har själv vågat ta steget och kommer flytta till Australien i juli :D

Svar: Häftigt! Har alltid velat åka till Australien, det var faktiskt ett av alternativen som jag tänkte mig när jag skulle söka som au pair :) vad ska du göra i Australien då?
matilda

#4 - - Vilma:

Åååh jag vill så gärna åka utomlands efter gymnasiet, tack för tipsen

Svar: Gör det! Så himla värt måste jag bara säga. Lycka till! :)
matilda

Upp